2021-02-19 09:26:44

Dan sigurnosti na internetu 2021.
Dan sigurnosti na internetu (Safer Internet Day) počeo se obilježavati 2004. godine, a tijekom godina običaj se proširio na čak 150 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. Dana Sigurnijeg Interneta obilježava se drugog utorka u mjesecu veljači s ciljem promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Ovogodišnja tema je „Zajedno za bolji Internet“ („Together for a better Internet“).
Naša škola se i ove godine pridružila obilježavanju kroz različite aktivnosti i radionice o pristojnom i sigurnom ponašanju na internetu tijekom cijelog proteklog tjedna.

Učenici 1.a razreda gledali su edukativni kratki film o Crvenkapici, čitali slikovnicu Tri praščića i Neticu, razgovarali o zaštiti osobnih podataka te kako se ponašati na društvenim mrežama. Zatim smo igrali igru "Čovječe, pazi na netu" i izradili mudrosti za virtualno druženje.

Učenici 2. razreda su učili što su to osobni podaci i kako se odgovorno ponašati s njima te su iradili svoje osobne iskaznice. Pogledali su videozapis: Krađa osobnih podataka te razgovarali o tome kako su dječak i djevojčica završili u vještičjoj mreži, do kojih njihovih podataka je vještica uspjela doći.U programu za bojanje po vlastitom izboru nacrtali jedan digitalni uređaj te napisali 3 pravila odgovornog ponašanja na internetu.

Učenici 3. razreda su pomoću otiska prsta učili što je to digitalni otisak. Naučili su da ostavljaju trag na internetu svakim pretraživanjem, svakim klikom, slike koje postavljaju i šalju preko društvenih mreža ostaju negdje pohranjene. Izradili su i plakat s digitalnim uređajima na koji su postavili svoj otisak prsta, ostavili su svoj „digitalni“ trag negdje između digitalnog uređaja i zemlje. Plakat su upotpunili savjetima za odgovorno ponašanje na internetu.

Učenici 4. razreda na početku su sata pogledali kratki animirani film pod nazivom Cyberbulling prevencija nasila na internetu I drzštvenim mrežama. Potom su poveli razgovor tijekom kojega su se uključili u igru Čovječe ne ljuti se uz pomoć pitanja za Društvenu igru Centra za sigurniji internet. Izradili su mobitel na kojemu je bila napisana poruka neprimjerenog sadržaja, a potom su učenici usvojeno znanje radionica prikazali u obilkuu poruka pristojnog I sigurnog ponašanja na internetu. Na kravju su sata učenici u aplikaciji AvatarMaker izradili vlastite avatare koje će ubuduće koristiti za vlastite slike profila na društvenim mrežavama radi zaštite osobnih podataka.

Na satu informatike učenici su odigrali jednu igru u kojoj su svojim suigračima prenijeli lijepe želje. Povezali su se nitima vune kao i ljudi diljem svijeta. Poruka je išla putem mreže od „računala“ do „računala“ te su na taj način brzo poslali poruke jedni drugima.

Na izvannastavnoj aktivnosti Mali informatičari učenici su uz pomoć učiteljice informatike izrađivali puzzle na temu internet te snimili emisiju o pravilnom ponašanju na internetu. Jedna učenica je u ulozi voditeljice, a druga je stručna osoba koja govori o pravilnom ponašanju na internetu.

Polaznici izvannastavne aktivnosti Digitalna slikovnica kreirali su svoju slikovnicu na temu SIgurnost na internetu.

S učenicima od 5. do 8. razreda su kroz sate razrednika održane radionice na temu sigurnosti na internetu te su pratili webinar “Gdje si ti u digitalnoj džungli?” u organizaciji Centra za sigurnost na internetu. Webinar je vodilo nekoliko youtuber-a koji su pričali o svojim iskustvima na internetu, svojem poslu, cyberbullyingu te odgovornosti prema cijeloj zajednici koju nosi njihovo postupanje i pojavljivanje na internetu.

Odigrali su društvenu igru Centra za sigurnost na internetu gdje su se bacajući kockice I radeći zadane zadatke zabavili i naučili o odgovornom ponašanju na internetu.

Okušali su se u Potrazi za boljim I sigurnijim internetom sa zanimljivim interaktivnom zadacima kojima su razvijali kritičko mišljenje, čitanje s razumijevanjem, uočavanje bitnoga, donošenje zaključaka na temelju informacija te obaveznog razmišljanja prije nego li se klikne na neki od odgovora. Kroz potragu su naučili mnogo te istražili Interland, avanturističnu igricu koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu.

Za kraj su ispunili anketu “Koliko sam siguran na internetu” te napisali svoje poruke za bolji i sigurniji intrenet na zajednički pano (Padlet) koji je prezentiran u holu škole.

U obilježavanje su uključeni i roditelji kroz ispunjavanje online ankete o poznavanju online aktivnosti svojeg djeteta te su dobili upute za radionicu o dijeljenu osobnih podatak koju mogu napraviti sa svojim djetetom kod kuće kako bi zajedno utvrdili koje informacije se smiju, a koje ne smiju dijeliti sa različitim skupinama ljudi.

Galeriju slika možete pogledati klikom na ovaj link.


Osnovna škola "Ivan Meštrović " Drenovci