Datum objave: 25. veljače 2025.
Kategorija: Vijesti

Školski projekt: ”Tanjur pun zdravlja”

Učenici 8. razreda su u mjesecu prosincu sa svojim razrednikom Zvonimirom odradili drugu aktivnost za školski projekt ”Tanjur pun zdravlja” i pripremili integralne tortilje s piletinom koje su imali priliku kušati svi učenici i djelatnici škole.

Cilj je projekta razviti svijest među učenicima o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane, potaknuti ih na kreativno razmišljanje o prehrambenim navikama i omogućiti im stjecanje praktičnih vještina pripreme zdravih obroka u školskoj kuhinji.

Svaki će mjesec učenici sa svojim razrednicima pripremiti jedno zdravo jelo koje će prezentirati učenicima i učiteljima. Nakon degustacije jela, učenici će ispuniti evaluacijski upitnik o zadovoljstvu kušanog jela, a ukoliko budu zadovoljni, jelo će se uvrstiti u školski jelovnik.

Integralne tortilje s piletinom

Učenici su zajedno s razrednikom i kuharicama proučili recept te se podijelili u skupine gdje je svatko imao svoje zaduženje. Jedna skupina je rezala tortilje, druga pripremala pileća prsa, treća ribala sir. Ostali su mazali tortilje umakom od rajčice, punili tortilje piletinom i sirom, motali tortilje i na kraju posipali sezamom. Kad je sve bilo odrađeno, stavili su tortilje na pečenje i nakon toga skupa s ostalim učenicima, na degustaciji tijekom velikog odmora, uživali u plodovima svoga rada.

Iako tortilje potječu iz Meksika i kod nas su vrlo popularna namirnica. Međutim, treba obratiti pažnju i uvijek kada smo u mogućnosti, birati integralne tortilje ispred običnih bijelih. Zašto? Zato što općenito sve integralne tjestenine imaju više nego dvostruko više vlakana, što u velikoj mjeri utječe na zdravlje i pravilan rad crijeva te daje bolji i dulji osjećaj sitosti. Dok šalica tjestenine od cjelovitog zrna pšenice zadovoljava 13% dnevnih potreba za tiaminom (vitamin B1) i 17% potreba za niacinom (B3), bijela tjestenina uopće ne sadrži tiamin te zadovoljava samo dva posto dnevnih potreba za niacinom. Punozrnata tjestenina također opskrbljuje organizam s više od 10% dnevne vrijednosti magnezija, fosfora, bakra i mangana, što je dvostruko više nego što organizmu pruža bijela tjestenina. U našu tortilju ubacili smo i malo sira te umaka od rajčice, kako piletina kao zdravi izvor proteina ne bi bila suha.

Na kraju smo dobili ukusnu i hrskavu tortilju koja je jako zdrav obrok a može se poslužiti kao glavno jelo ili kao popularni finger food. Uz ovo jelo smo poslužili kečap i majonezu, ali izbor umaka koji idu uz ovo jelo stvarno može biti vrlo širok.

Pročitajte još

Skip to content