Datum objave: 25. veljače 2025.
Kategorija: Vijesti

Školski projekt: ”Tanjur pun zdravlja”

Učenici 8. razreda su u mjesecu prosincu sa svojim razrednikom Zvonimirom odradili drugu aktivnost za školski projekt ”Tanjur pun zdravlja” i pripremili integralne tortilje s piletinom koje su imali priliku kušati svi učenici i djelatnici škole.

Cilj je projekta razviti svijest među učenicima o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane, potaknuti ih na kreativno razmišljanje o prehrambenim navikama i omogućiti im stjecanje praktičnih vještina pripreme zdravih obroka u školskoj kuhinji.

Svaki će mjesec učenici sa svojim razrednicima pripremiti jedno zdravo jelo koje će prezentirati učenicima i učiteljima. Nakon degustacije jela, učenici će ispuniti evaluacijski upitnik o zadovoljstvu kušanog jela, a ukoliko budu zadovoljni, jelo će se uvrstiti u školski jelovnik.

Integralne tortilje s piletinom

Učenici su zajedno s razrednikom i kuharicama proučili recept te se podijelili u skupine gdje je svatko imao svoje zaduženje. Jedna skupina je rezala tortilje, druga pripremala pileća prsa, treća ribala sir. Ostali su mazali tortilje umakom od rajčice, punili tortilje piletinom i sirom, motali tortilje i na kraju posipali sezamom. Kad je sve bilo odrađeno, stavili su tortilje na pečenje i nakon toga skupa s ostalim učenicima, na degustaciji tijekom velikog odmora, uživali u plodovima svoga rada.

Iako tortilje potječu iz Meksika i kod nas su vrlo popularna namirnica. Međutim, treba obratiti pažnju i uvijek kada smo u mogućnosti, birati integralne tortilje ispred običnih bijelih. Zašto? Zato što općenito sve integralne tjestenine imaju više nego dvostruko više vlakana, što u velikoj mjeri utječe na zdravlje i pravilan rad crijeva te daje bolji i dulji osjećaj sitosti. Dok šalica tjestenine od cjelovitog zrna pšenice zadovoljava 13% dnevnih potreba za tiaminom (vitamin B1) i 17% potreba za niacinom (B3), bijela tjestenina uopće ne sadrži tiamin te zadovoljava samo dva posto dnevnih potreba za niacinom. Punozrnata tjestenina također opskrbljuje organizam s više od 10% dnevne vrijednosti magnezija, fosfora, bakra i mangana, što je dvostruko više nego što organizmu pruža bijela tjestenina. U našu tortilju ubacili smo i malo sira te umaka od rajčice, kako piletina kao zdravi izvor proteina ne bi bila suha.

Na kraju smo dobili ukusnu i hrskavu tortilju koja je jako zdrav obrok a može se poslužiti kao glavno jelo ili kao popularni finger food. Uz ovo jelo smo poslužili kečap i majonezu, ali izbor umaka koji idu uz ovo jelo stvarno može biti vrlo širok.

Pročitajte još

Projekt “Čitamo priče” u 1. razredu

Projekt “Čitamo priče” u 1. razredu

Školski knjižničar Marko Pavković i učiteljica Nikolina Gutić zajedno s učenicima 1.razreda proveli su projekt "Čitamo priče", koji je trajao cijelu nastavnu 2024./2025. godinu.Projekt je osmišljen kako bi potaknuo razvoj čitateljskih vještina, ljubavi prema knjizi...

Maturalna večer 8.a razreda

Maturalna večer 8.a razreda

Dana 11. lipnja, naši dragi osmaši proslavili su završetak osnovnoškolskog obrazovanja uz svečanu maturalnu večer – večer ispunjenu osmijesima, ponosom i glazbom. U elegantnom izdanju učenici su dostojanstveno i radosno obilježili kraj jednog važnog životnog...

Skip to content